Activitati batrani dans, muzicaLa pensie, pentru a lupta contra izolării sau plictiselii, dar chiar și pentru menținerea în formă, muzica și dansul sunt unele dintre cele mai benefice activități recomandate pentru bătrâni. Datorită lor, persoanele în vârstă se pot simți cel mai bine. Au numeroase beneficii asupra sănătății fizice sau mintale care pun la muncă, atât corpul, cât și mintea. Corpul are nevoie de muzică și de dans pentru a-și păstra capacitățile motrice și cognitive.

Batrana cu AlzheimerBoala Alzheimer este o maladie degenerativă a creierului, unde se acumulează substanțe chimice anormale responsabile cu o deteriorare progresivă a memoriei și a capacităților intelectuale.

Este vorba despre o maladie neurodegenerativă care poate provoca leziuni în creier. Leziunile ireversibile duc la un declin al funcțiilor cognitive care se folosesc pentru a trata informația și comportamentul.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă la vârstnici. Este vorba despre o boală a creierului care provoacă o degenerescență a celulelor nervoase și moartea lor progresivă. Puțin câte puțin, boala se poate răspândi. Atinge noi zone ale creierului și duce la o pierdere a anumitor funcții cerebrale. Boala este numită neurodegenerativă deoarece duce la o pierdere progresivă a neuronilor. Prevalența sa crește odată cu înaintarea în vârstă.

La început de an 2023 putem face o analiză a datelor furnizate de Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale cu privire la furnizori de servicii sociale acreditaţi în baza legii 197/2012, raportată la decembrie 2022.
Aici includem toți furnizorii, nu doar pe cei are administreză cămine pentru bătrâni.
Raportându-ne la valorile absolute se observă o scădere a față de cele raportate în primăvara anului 2022.
Uitându-ne la tipul furnizorului, nu este surprinzător ca cei privați sunt mai muți decât cei publici in raport de 61% vs 39%.

Furnizori servicii sociale 2023 - public vs privat

Jocuri de societate pentru batraniJocurile de societate reprezintă o sursă de distracție și petrecere a timpului liber pentru multe persoane. Se pot practica în jurul mesei în familie, alături de prieteni și încurajate în căminele de bătrâni. Cu siguranță că toată lumea adoră să se distreze alături de prieteni, dar pentru persoanele în vârstă, acest lucru este mai complicat. Acestea nu au aceleași capacități generale. Este deci necesar să participe la activități pentru întărirea aptitudinilor psihice și mintale.

Practicarea unei activități stimulante pentru creier de-a lungul întregii vieți permite ameliorarea capacităților. Jocurile de societate pentru persoanele în vârstă ajută la evitarea izolării, întrețin funcțiile cognitive și au efecte benefice asupra sănătății acestora.

Persoana in varsta citesteCititul este o activitate ideală pentru persoanele în vârstă care are numeroase beneficii și avantaje. Este o activitate preferată de foarte multă lume, mai ales de cei care sunt mai în vârstă.

Subcategorii

Camin Banciu