Camin Banciu

Care este locul în care un bătrân se va simți în siguranță, îngrijit, împlinit și fericit? Alături de familie sau într-un cămin pentru bătrâni? Există bătrâni conștienți de faptul că un cămin de bătrâni reprezintă cea mai bună soluție în timp ce alții consideră că alături de familie le este mai bine.

Pentru un vârstnic poate fi dificil să locuiască de unul singur, independent. Unele ajutoare sociale sau indemnizații permit compensarea pierderii autonomiei și izolarea.

Vârstnicii, persoanele care au ajuns la vârsta legală de pensionare, au dreptul la ajutoare sociale în funcție de situația lor sociomedicală și resursele economice. Au dreptul la îngrijire la domiciliu, la îngrijiri într-un centru de zi și îngrijiri într-un cămin de bătrâni, de stat sau privat.

Bătrânețea este considerată o etapă a vieții care se caracterizează printr-un declin în ceea ce privește capacitatea fizică și mentală. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă aproximativ 19% din populația României. În condițiile îmbătrânirii demografice, interesul pentru problematica vârstnicilor a crescut, studiile dedicate persoanele vârstnice contribuie din ce în ce mai mult la înțelegerea acestei problematici dar și la conturarea de soluții pentru ameliorarea calității vieții acestei categorii de populație.

Pentru a face mai ușoară menținerea la domiciliu a vârstnicilor cel mai adesea suntem obligați să recurgem la servicii de îngrijire la domiciliu. Asta deoarece, după o anumită vârstă, bătrânii nu mai au forța necesară de a face unele lucruri singuri. 

În ultimii ani, vârstnicii sunt mai afectați de diferite boli decât în trecut. În majoritatea din cazuri, pierderea mobilității este un factor care implică îngrijirea unui bătrân la domiciliu. Pe lângă mobilitate, mai există alte elemente precum abandonarea acestor persoane de vârsta a treia de către membrii familiei. O situație care se poate transforma rapid într-o depresie sau într-o singurătate extremă. Îngrijirea bătrânilor la domiciliu este, înainte de toate, un serviciu de susținere pentru aceste persoane de vârsta a treia.

Ajutorul de stat se acordă acelor persoane care au atins vârsta standard de pensionare, dar și persoanelor cu un anumit grad de handicap. În funcție de gradul de dependență, vârstnicul poate beneficia fie de îngrijire la domiciliu, îngrijire în centrele de zi fie de îngrijire într-un cămin de bătrâni.

Sunt considerate vârstnice acele persoane care au împlinit deja vârsta legală de pensionare. Dreptul la ajutorul de stat se stabilește în raport cu situația sociomedicală a fiecăruia și cu resursele economice.

Camin Banciu