Persoanele care înaintează în vârstă, cele care trec de 60 de ani sau care își pierd autonomia, vor să rămână acasă, în ciuda faptului că există o mulțime de stabilimente specializate care ar putea să îi primească.

În fața dependenței lor, serviciile de îngrijire temporară sau permanentă la domiciliu devin esențiale pentru ca aceste persoane să poată continua să trăiască la ele acasă în siguranță și confort, în loc să meargă într-un cămin pentru bătrâni.

Există numeroase servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele mai în vârstă, dependente sau care își pierd autonomia.

Fie că vorbim despre servicii medicale, paramedicale sau sociale, cei care intervin din exterior pot avea grijă de persoanele în vârstă pentru a le ameliora viața de zi cu zi. Pentru acești profesioniști, capacitățile relaționale sunt cele mai importante.

Îngriirea temporară sau permanentă la domiciliu realizată de un personal calificat este adaptată nevoilor persoanelor în vârstă.

Aceasta urma unei intervenții chirurgicale și să fie temporare sau poate să fie cerută de un anumit grad de dependență și să fie permanentă. Iată însă care sunt principalii profesioniști care pot interveni.

Un îngrijitor poate interveni la domiciliu sub responsabilitatea unei infirmiere. Rolul său este de a asigura igiena corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, asigurarea confortului, respectând gradul de autonomie al persoanei pe care o îngrijește.

Infirmiera poate să aibă sarcini multiple la domiciliul unui senior. Munca sa, sub recomandare medicală este de a administra injecții, tratamente, dar și de a se asigura de eficiența lor.

O infirmieră se va asigura și de starea de bine a unei persoane în vârstă și are un rol foarte important în prevenire și educare.

Kinetoterapeutul poate interveni și el la recomandarea medicului și se va ocupa cu reeducarea și readaptarea persoanelor vârstă după o intervenție, un accident vascular cerebral, dar și pentru asigurarea menținerii capacităților motrice pentru persoanele care suferă de maladia Parkinson.

Ortofonistul poate realiza și el ședințe de reeducare la domiciliul bătrânilor pentru diferite probleme: deglutiție, funcții cognitive, auz, hemiplegie, în cazul unor maladii neurodegenerative și multe altele.

Podologul se poate deplasa și el la domiciliul persoanelor vârstă. Este un specialist al picioarelor, intervenția sa bazându-se pe tratarea, pe prevenirea și educarea afecțiunilor pielii și a unghiilor de la picioare.

Psihologul are și el un rol important în ceeea ce privește îngrijirea persoanelor în vârstă la domiciliu. Mai ales a celor care suferă de maladii neurodegenerative.

Serviciile de îngrijire la domiciliu sunt deci determinante pentru ca cei dragi nouă să îmbătrânească în liniște, sănătoși și liniștiți.

Este bine de știut însă că aceste tipuri de servicii pot să se refere la igienă, la îngrijiri în ceea ce privește starea de sănătate, serviciile de asigurare a mesei sau cumpărăturilor, dar și multe altele, acestea putând să fie personalizate în funcție de nevoi sau de exigențe.

Cel mai important scop al acestor servicii este să le permită batrânilor să primească o îngrijire de calitate în confortul propriilor case. Pentru aceasta este esențial să se evalueze corect nevoile specifice ale fiecărei persoane.

Criteriile de luat în considerare pentru o bună evaluare

În funcție de starea lor de sănătate, de exemplu, persoanele în vârstă care apelează la serviciile de ajutor la domiciliu nu vor avea neapărat aceleași nevoi. Prin urmare, este esențial ca îngrijitorii să fie capabili să acorde atenție celor mai mici detalii pentru a evalua corect situația generală.

Iată o listă de criterii care ar trebui luate în considerare pentru o bună evaluare a nevoilor fiecărui senior:

  • Mediul și împrejurimile acestuia,
  • Starea de sănătate a persoanei,
  • Personalitatea sa distinctivă,
  • Gradul său de autonomie,
  • Bugetul rezonabil disponibil pentru astfel de servicii,
  • Solicitările specifice, personale și ale celor dragi acestora (copii sau îngrijitori, de exemplu) precum și așteptările legate de această îngrijire la domiciliu;

Și multe altele în funcție de situația unică a fiecăruia!