În marea lor majoritate, bunicii, persoane în vârstă, dar și apropiații lor, preferă să rămână în propria acasă cât mai mult, chiar dacă sunt mai departe de cei dragi. Dar, pentru unele persoane, poate să fie din ce în ce mai complicat sau mai delicat atunci când pierderea autonomiei se instalează.

Cum poți face astfel cea mai bună alegere cu privire la îngrijirea bunicilor?

Gestionarea vieții de zi cu zi a unui bunic care începe să își piardă din autonomie necesită totuși investiții si poate sacrificii din partea familiei. Uneori nepoții se ocupă singuri de îngrijirea la domiciliu a bunicilor, dar la căminele pentru bătrâni, există un personal adecvat, cu experiență, calificat, care se va ocupa de ei și care le va asigura tot ce este nevoie.

Pentru foarte multe persoane, nepoți mai ales să se ocupe de o persoană mai în vârstă dependentă, pentru a evita căminele pentru bătrâni și pentru a continua îngrijirea lor la domiciliu este o sursă de angoasă, mai ales dacă au o casă mai departe de acestia.

Poate să fie astfel mai înțelept sau mai ușor pentru familie să opteze pentru un cămin de bătrâni din aceeași localitate. Căminul de bătrâni poate să fie în acest caz o opțiune mai bună deoarece persoana mai în vârstă se poate bucura de vizite mai frecvente.

Este o soluție foarte bună deoarece poate calma tensiunile din familiile acestor bunici.

Care sunt factorii care pot ghida alegerea între un cămin de bătrâni și îngrijirea la domiciliu?

  • Gradul de autonomie. Gradul de autonomie al bunicilor este destul de ridicat pentru a permite îngrijirea la domiciliu sigură, chiar dacă locuința este mai departe de locuința voastră?
  • Adaptarea la domiciliu. Domiciliul este adaptat pentru pierderea de autonomie? Adaptările sau ajustările necesare pot să fie realizate cu ușurință? Ești gata să îți asumi unele costuri în plus?
  • Ajutorul la domiciliu. Este posibil ca bunicii care au nevoie de îngrijire să se bucure de o persoană care să îi ajute pentru a se susține îngijirea la domiciliu? La ce costuri?
  • Anturajul. Cei din jurul bunicilor se pot ocupa de tot ceea ce înseamnă asistența și îngijirea acestora, chiar dacă nu stau în aceeași localitate cu ei?
  • Solitudinea. Atunci când cineva rămâne singur, fără partner sau partneră, poate să sufere foarte repede din cauza solitudinii. Deci bunicul sau bunica va suferi în continuare, va suferi mai departe de voi sau mai bine alege căminul de bătrâni unde poate socializa cu mai multe persoane?

Dacă răspunsurile la toate aceste întrebări nu sunt destul de satisfăcătoare, atunci cel mai bine ar fi să se aleagă un cămin de bătrâni, care este de preferat îngrijirii la domiciliu care oferă o mulțime de avantaje. 

Camin Banciu