Pentru a face mai ușoară menținerea la domiciliu a vârstnicilor cel mai adesea suntem obligați să recurgem la servicii de îngrijire la domiciliu. Asta deoarece, după o anumită vârstă, bătrânii nu mai au forța necesară de a face unele lucruri singuri.
În ultimii ani, vârstnicii sunt mai afectați de diferite boli decât în trecut. În majoritatea din cazuri, pierderea mobilității este un factor care implică îngrijirea unui bătrân la domiciliu. Pe lângă mobilitate, mai există alte elemente precum abandonarea acestor persoane de vârsta a treia de către membrii familiei. O situație care se poate transforma rapid într-o depresie sau într-o singurătate extremă. Îngrijirea bătrânilor la domiciliu este, înainte de toate, un serviciu de susținere pentru aceste persoane de vârsta a treia.
Ce presupune îngrijirea bătrânilor la domiciliu
Atunci când un vârstnic din familie ajunge în incapacitatea de a îndeplini de unul singur unele gesturi simple din viața de zi cu zi se va apela la îngrijirea la domiciliu după o evaluare a nevoilor vârstnicului. Există mai multe servicii pe care un îngrijitor la domiciliu le poate oferi.
În funcție de nivelul de incapacitate și a nevoilor identificate în timpul evaluării, un îngrijitor intervine direct în viața vârstnicului pentru a-l ajuta în sarcinile zilnice. Pe lângă îngrijirea la domiciliu oferită, îngrijitorul poate oferi supraveghere pe timp de zi și de noapte a vârstnicului.
Acest ajutor are drept obiectiv principal:
- Asistarea vârstnicului în activitățile din viața de zi cu zi. Este vorba de ajutor în legătură cu mobilitatea, toaleta zilnică, îmbrăcat și alimentație.
- Asistarea vârstnicului în unele activități din viața relațională. Cu alte cuvinte, însoțirea în activitățile familiale și administrative.
Se pot menționa și unele activități de bază în domeniul ordinii și menajului pe care un îngrijitor le poate oferi:
- Spălatul vaselor;
- Ștergerea prafului;
- Spălarea și schimbarea lenjeriei de pat și a îmbrăcămintei vârstnicului;
- Aspiratul;
Pe lângă toate aceste activități, îngrijirea la domiciliu mai presupune și responsabilități de supraveghere: vârstnicul va fi sprijinit în anumite activități (îngrijirea părului, a danturii, duș sau baie, pieptănat sau ras, efectuarea nevoilor fiziologice), va fi ajutat să se deplaseze în locuință sau în afara locuinței (ieșire din locuință, revenire în locuință, ridicare din pat, îmbrăcat și dezbrăcat). Vârstnicul va fi hrănit conform regimului alimentar recomandat și va fi îmbrăcat conform condițiilor meteorologice.
În sarcina persoanei care îngrijește bătrânul la domiciliu mai intră și activitățile din afara casei - cumpărături, cumpărarea medicamentelor necesare de la farmacie, efectuarea vizitelor medicale sau plimbări zilnice în aer liber. Un îngrijitor va fi atent la comportamentul vârstnicului și, în cazul în care observă unele modificări are obligația de a informa persoanele competente sau să acorde primul ajutor în caz de urgență și să solicite serviciul de urgență 112.
Asigurarea condițiilor igienico-sanitare este primordială pentru vârstnicii care sunt îngrijiți la domiciliu. Bătrânii trebuie să dispună de tot confortul necesar pentru a se vindeca sau pentru a ameliora simptomele bolilor de care suferă. O îngrijire corespunzătoare contribuie la bunăstarea psihologică și emoțională deopotrivă.