Batrani in familieCare este locul în care un bătrân se va simți în siguranță, îngrijit, împlinit și fericit? Alături de familie sau într-un cămin pentru bătrâni? Există bătrâni conștienți de faptul că un cămin de bătrâni reprezintă cea mai bună soluție în timp ce alții consideră că alături de familie le este mai bine.

O persoană din anturajul tău începe să dea semne de pierdere a autonomiei? Te întrebi dacă nu îi va fi mai bine la un cămin pentru bătrâni? Citind rândurile de mai jos vei reuși să iei cu mai mare ușurință o decizie.

Un părinte/o persoană apropiată este din ce în ce mai dependent/ă: ce soluții ai?

Îngrijirea la domiciliu. Prima opțiune, cel mai adesea prima la care se gândește familia. Ca persoana în vârstă să rămână acasă, într-un mediu cu care este obișnuit, în cartierul în care a legat numeroase prietenii și într-un mediu care îi este familiar. Din punct de vedere psihologic aceasta este cea mai valorizantă soluție. În schimb, este o alegere care va necesita, pentru tine și pentru ceilalți membri ai familiei, mai multă implicare. Va trebui să fii prezent tot timpul pentru a-l putea ajuta, mai ales dacă nu se poate deplasa.

Cel mai mare dezavantaj al deciziei de a rămâne alături de familie este legat de siguranță. Riscul de accidentare este mai ridicat la domiciliu decât într-un cămin de bătrâni unde un bătrân are la dispoziție îngrijire permanentă și servicii medicale.

Avantajul oferit de un cămin pentru bătrâni

Principalul avantaj oferit de căminul pentru bătrâni este acela că persoanele în vârstă pot stabili contacte sociale. Căminele pentru bătrâni organizează în general numeroase activități pentru rezidenții lor. Poate fi vorba despre o după-amiază de jocuri precum șah sau jocuri de societate sau animații creative cu scopul de favoriza interacțiunea dintre rezidenți și personal.

Un alt avantaj oferit de cei care aleg un cămin pentru bătrâni este oferit de gama diversificată de servicii adaptate nevoilor bătrânilor. Pe lângă formula de bază, care cuprinde în majoritatea din cazuri, 3 mese calde, animații, servicii administrative, curățenie în spațiul de viață, un bătrân poate alege opțiuni suplimentare precum vizita unui kineziterapeut sau servicii complementare.

Singurătatea este o boală cu care se confruntă numeroși bunici. Dacă alte boli au tratament, se vindecă ușor, singurătatea nu are leac. Într-un cămin de bătrâni, bătrânii nu sunt niciodată singuri, se sprijină unul pe altul în momente mai grele.

Un cămin de bătrâni este supravegheat în permanență. Vizitele sunt în egală măsură supravegheate.

Cum iei decizia finală?

În ciuda faptului că ai mai multe sau mai puține motive care să te determine să apelezi la un cămin pentru bătrâni, să faci cu adevărat acest pas nu este un lucru ușor. Luarea deciziei trebuie să țină cont și de opinia persoanei în vârstă. Dacă îl forțezi nu vei face decât să îngreunezi situația și veți ajunge la neînțelegeri destul de grave. Indiferent de cât este de primitor centrul rezidențial pentru bătrâni ales, nu se va simți la fel de confortabil ca acasă și relația dintre voi riscă să se deterioreze.

Pe de altă parte, dacă eviți să iei o decizie, indiferent de cât de dificilă este, dacă decizi să îngrijești tu persoana respectivă, trebuie să fii conștient de faptul că te înhami la o muncă foarte grea: la o muncă de medic, de infirmier, de prieten și de menajeră, toate la un singur loc. Însă, atâta vreme cât și tu și el sunteți convinși de faptul că un cămin de bătrâni este cea mai bună alegere, procesul găsirii unui loc potrivit va decurge cât se poate de normal.