Pentru un vârstnic poate fi dificil să locuiască de unul singur, independent. Unele ajutoare sociale sau indemnizații permit compensarea pierderii autonomiei și izolarea.
Vârstnicii, persoanele care au ajuns la vârsta legală de pensionare, au dreptul la ajutoare sociale în funcție de situația lor sociomedicală și resursele economice. Au dreptul la îngrijire la domiciliu, la îngrijiri într-un centru de zi și îngrijiri într-un cămin de bătrâni, de stat sau privat.
Nevoile unui vârstnic, aflat într-o situație de pierdere totală sau parțială a autonomiei sunt stabilite pe baza unei grille naționale care fixează criteriile de aderare în funcție de gradul de dependență al fiecărui vârstnic în parte.
Prin dependență înțelegem situația dificilă a unei persoane care, în urma pierderii autonomiei din cauze fizice, psihice sau mentale și care necesită un ajutor semnificativ și/sau îngrijiri pentru a realiza unele activități de bază din viața de zi cu zi.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de această indemnizație?
În privința dreptului la îngrijire pe termen scurt, lung sau permanent într-un cămin pentru bătrâni, fără un anumit grad de handicap, aceștia trebuie:
- Să nu aibă o familie sau să nu fie în întreținerea unor persoane;
- Să nu dețină o locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile necesare de a locui singuri, în baza resurselor proprii;
- Să nu aibă venituri proprii, și dacă au, acestea să fie insuficiente pentru a asigura îngrijirile necesare;
- Să nu se poată gospodări singuri, necesitând astfel îngrijire de specialitate;
- Să nu își poată asigura singuri nevoile medicale, din cauza anumitor boli sau stări fizice/ psihice degradate.
În privința dreptului la îngrijire pe termen scurt, lung sau permanent într-un cămin de bătrâni, privat sau de stat, cu un anumit grad de handicap, aceștia trebuie:
- Să fie cetățeni români sau să aibă domiciliul și reședința pe teritoriul României;
- Să fie încadrați într-un anumit tip și grad de handicap;
- Să nu dispună de o locuință;
- Să nu aibă venituri mai mari decât salariul mediu pe economie.
Gradul de nevoie, în baza căruia se va obține indemnizația pentru ajutorul îngrijirii bătrânilor, se va stabili în urma unei anchete sociale. Această anchetă se realizează pe baza unei grile naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice sau cu handicap.
Serviciile sociale oferite vârstnicilor într-un cămin de bătrâni sunt următoarele:
- Servicii sociale care cuprind mijloace de prevenire a marginalizării sociale și reintegrarea socială în raport cu eficiența fizică;
- Servicii socio-medicale care constau în ajutarea sau menținerea sau readaptarea la capacitățile fizice sau intelectuale, furnizarea de programe de ergoterapie și realizarea unor tratamente corporale;
- Servicii medicale care cuprind consultații și tratamente într-un cabinet medical, în instituții de specialitate sau la pat în cazul în care persoana este imobilizată, asigurarea medicamentelor, furnizarea de dispozitive medicale, consultații dentare și tratamente stomatologice;
Criteriile de prioritate urmatoare sunt luate în considetate pentru admiterea unei persoane în vârstă înr-un cămin de bătrâni:
- Persoana necesită îngrijiri medicale permanente care nu pot fi asiguare la domiciliu;
- Persoana nu este autonomă;
- Persoana nu are locuință, nici venituri proprii sau familie;