Finantare camine pentru batraniDin cauza numeroaselor probleme de sănătate apărute odată cu înaintarea în vârstă și din cauza pierderii autonomiei în special, vârstnicii sunt nevoiți să apeleze la un cămin de bătrâni. Căminele de bătrâni oferă o mulțime de servicii însă pot fi costisitoare. Cine suportă cheltuielie de funcționare a căminelor pentru bătrâni?

Vârstnicii care locuiesc în căminele de bătrâni publice sau cei care necesită îngrijire personală la domiciliu pot benefiica de servicii sociale, conform nevoilor și cerințelor lor, datorită creșterii calității vieții. Asta deoarece s-a îmbunătățit mecanismul de finanțare a serviciilor sociale, în 2016 mai exact. Una din cele mai importante modificări se referă la faptul că serviciile de asistență socială pentru vârstnici se asigură prin împărțirea responsabilităților între administrația publică centrală și administrația locală. Finanțarea acestora se va asigura cu respectarea principiului solidarității.

Astfel, se alocă sume din bugetul local și, pentru completarea acestora, sume din defalcarea TVA-ului, întro proporție de maxim 10% din necesarul stability în fiecare an de Mnisterul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Protecției Persoanelor Vârstnice, atunci când se elaborează bugetul de stat, în condițiile legii și în baza standardelor minime de cost.

Cheltuielile de funcţionare a căminului pentru persoane vârstnice se mai poate asigura, cu respectarea principiului subsidiarităţii, în următoarea ordine:

  1. din venituri proprii;
  2. din sume alocate din bugete locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale;

Autoritățile care se ocupă de administrația publică locală prin serviciul public de asistență socială și prin compartimentul de contractare de servicii sociale de la furnizori publici sau privați (pe bază de contracte sau convenţii de parteneriat), au următoarele obligații:

  • Să estimeze anual numărul persoanelor vârstnice dependente care necesită sprijin pentru activitățile de bază ale vieții zilnice;
  • Să estimeze numărul persoanelor vârstnice care nu beneficiază de ajutor pentru îndeplinirea activităţilor instrumentale ale vieții de zi cu zi din partea îngrijitorilor informali şi voluntari;
  • Să elaboreze indicatorii de eficiență cost/beneficiu.

Actualmente, sistemul de finanțare a serviciilor de îngrijire pe termen lung a vârstnicilor dependenți, inclusiv a căminelor pentru persoane vârstnice, nu mai este funcțional din următoarele motive:

  • bariere legislative/disfuncționalități în încasarea contribuției persoanelor vârstnice/susținătorilor legali ai acestora, la costurile serviciilor sociale de care beneficiază;
  • bariere legislative/disfuncționalități în accesarea fondurilor de la bugetul de stat pentru suplimentarea sumelor prevăzute în bugetele locale pentru aceste servicii. Spre exemplu, în anii 2014 și 2015, de la bugetul de stat nu s-au alocat deloc resurse financiare pentru cheltuielile curente de funcționare în căminele de bătrâni, exceptând sumele alocate pentru finalizarea Programului de interes național ”Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice";
  • dificultăți financiare ale administrațiilor locale, în a căror competență exclusivă se aflau serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice;

Cheltuielile pentru servicii medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale şi medicamente se suportă din fondurile şi în condiţiile prevăzute de reglementările privind asigurările sociale de sănătate.
Cheltuielile care nu se suportă din fondurile asigurărilor sociale de sănătate, în condiţiile legii, sunt asigurate de căminul pentru persoane vârstnice, prin care se realizează asistenţa persoanei în cauză.

Comentarii/evaluari

Intentionam sa deschidem un camin pentru batrani in judetul Brasov. Imi puteti spune daca s-au modificat conditiile de infiintare si finantare? Caminul va fi administrat de o fundatie.

Autentifica-te pentru a adauga comentariu/evaluare

Camin Banciu