O boală cronică survenită la o vârstă înaintată poate induce o pierdere a autonomiei. Primele persoane care vin în ajutorul unei persoane bolnave sunt în general apropiații: soț/soție, copii, frate sau soră. Acest angajament poate fi unul greu de dus zi de zi, de aceea implicarea persoanelor apropiate care ajută este din ce în ce mai recunoscută și susținută. Numeroase sunt acțiunile de informare, de susținere și de formare pentru vârstnici și pentru susținătorii acestora. Aceste ajutoare variază în funcție de vârstă, de legătura familială dar și de situația familială, socială sau profesională a persoanei ajutate.

Serviciile sociale adresate vârstnicilor pot fi:

  • servicii cu privire la îngrijirea persoanei, servicii pentru prevenirea marginalizării sociale a acesteia si sprijinire pentru reintegrarea socială, consiliere juridică și administrativă, sprijin pentru plata unor servicii și obligații curente, precum îngrijirea locuinței și gospodăriei, ajutor pentru curățenie, pregătirea hranei;
  • servicii socio-medicale cu privire la ajutorul pentru realizarea igienei personale, la readaptarea capacităților fizice și psihice, adaptarea locuinței la nevoile persoanei vârstnice și antrenarea la unele activități economice, sociale și culturale, precum și îngrijirea temporară în centrele de zi, azilurile de noapte sau alte centre specializate;
  • servicii medicale, sub forma unor consultații și îngrijiri medicale, care sunt acordate în baza reglementărilor legale privind asigurările sociale de sănătate.
  • servicii sociale de consiliere, în vederea prevenirii marginalizării sociale și pentru reintegrare socială, sunt asigurate fără plata unei contribuții, precum un drept fundamental al persoanelor vârstnice, de către asistenți sociali.

Serviciile sociale pentru persoana vârstnică sunt acordate la cererea persoanei vârstnice interesate, a reprezentantului legal al acesteia, a personalului de specialitate din cadrul consiliului local, a poliției, a organizației pensionarilor sau a organizațiilor neguvernamentale care au obiect de activitate asistența socială a vârstnicilor.

Unde trebuie să se adreseze un vârstnic pentru a beneficia de servicii sociale?

Pentru a beneficia de serviciile sociale, o persoană vârstnică sau reprezentantul legal al acesteia trebuie să depună o cerere la primăria localităţii în a cărei rază teritorială are domiciliul, respectiv serviciului public de asistență socială.

Solicitarea pentru acordarea de servicii sociale se poate adresa în egală măsură unui furnizor privat de servicii sociale.

Aprobarea acestui drept la serviciile sociale pentru persoanele vârstnice se va realiza de către serviciul public de asistenţă socială în urma analizei situaţiei sociale, economice şi medicale a persoanei vârstnice în cauză prin efectuarea unei anchete sociale, cu respectarea criteriilor prevăzute în grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice.

Căminele pentru bătrâni sunt organizate in baza Legii nr.17/2000 pe secții pentru:

  • persoanele dependente;
  • persoanele semidependente;
  • persoanele care nu sunt dependente;

Dreptul la asistență socială într-un cămin pentru bătrâni se va stabili pe baza anchetei sociale cu respectarea criteriilor stabilite în grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice și se aprobă de:

  • primar - pentru instituțiile de asistență socială aflate în administrarea sa;
  • directorul general al direcției generale de muncă solidaritate socială și a familiei - pentru asistența socială acordată de asociațiile si fundațiile din România care au primit transferuri din fonduri administrate de Ministerul Muncii Solidarității Sociale și Familiei;

Drept urmare, pentru a putea intra în posesia unui astfel de ajutor, vă puteți adresa direcțiilor de asistență socială care aparțin primăriei zonei în care locuiți sau agențiilor teritoriale pentru plăți și inspecție socială, după caz.

Comentarii/evaluari

Foarte util articolul!

Autentifica-te pentru a adauga comentariu/evaluare

Camin Banciu