Activitati batrani, joaca sahNumeroși sunt vârstnicii retincenți la ideea de a se instala într-un cămin de bătrâni. Cel mai adesea se simt abadonați și se tem că vor pierde legătura cu persoanele apropiate.

În primul și în primul rând, trebuie să știi că dacă alegi să evoluezi într-un cămin de bătrâni acest lucru favorizează noi întâlniri. Și nu doar cu ceilalți rezidenți. Pe de o parte, această schimbare le permite vârstnicilor să fie în contact cu un personal care face tot psoibilul să asigure confortul optim al pensionarilor. Pe de altă parte, vârstnicii au oportunitatea de a întâlni alte persoane de aceași vârstă cu ei, bărbați sau femei, care împărtășesc aceleași centre de interes. În aceste instituții se pot lega adevrate prieteniii. Socializarea într-un azil de bătrâni nu este o utopie, este o realtate.

În plus, într-un cămin pentru bătrâni sunt organizate o mulțime de activități. Activitățile dintr-un cămin pentru bătrâni figurează printre elementele fundamentale care garantează calitatea vieții rezidenților. Activitățile variază de la o instituție la alta. În majoritatea din cazuri, instituțiile propun activități ludice, fizice și mentale la care rezidenții pot participa în funcție de capacitatea lor.

Activități fizice și de relaxare oferite într-un cămin pentru bătrâni

Bunăstarea personală reprezintă o preocupare majoră într-un cămin pentru bătrâni.  Totul este gândit și implementat pentru ca pensionarii să se simtă bine atât din punct de vedere fizic cât și mental. Pentru asta, pot alege dintr-un panel de activități extrem de vast:

  • Într-un cămin de bătrâni vârstnicii pot fi răsfățați de o coafeză/frizer;
  • Ateliere de relaxare cu muzică în surdină, jocuri de lumini și uneori masaje corporale;
  • Ședințe de gimnastică adaptate stării fizice, chiar dacă vârstnicul nu poate sta în picioare sau să se deplaseze foarte mult. Scopul este acela de a mobiliza corpul;
  • În unele cămine de bătrâni sunt oferite ședințe de balneoterapie relaxantă sau ședințe de power plate;

Activități manuale pentru a păstra concentrația vârstinicilor

  • După servirea micului-dejun, rezidenții căminului de bătrâni se pot delecta la un joc de table, de șah sau remmy alături de ceilalți rezidenți.
  • Pictura are menirea de a le induce vârstnicilor o stare de bine datorită culorilor pastelate și vii;
  • Numeroase sunt atelierele propuse într-un cămin de bătrâni. Acestea reprezintă ocazia perfectă de a continua practicarea unei activități preferate dintotdeauna sau ocazia de a descoperi un talent ascuns: bucătărie, patiserie, mandala, grădinărit;
  • Persoanele mai solitare pot citi o carte sau să facă un puzzle;

Activitățile recreative sunt preferatele vârstnicilor din cadrul unui cămin de bătrâni. Se organizează destul de des jocuri de societate sau bingo. Petrecerile au reprezentat sarea și piperul tinereții, de aceea, odată cu înaintarea în vârstă acestea nu trebuie să lipsească. Crăciunul, Paștele sau alte sărbători religioase, o zi de naștere, reprezintă ocazia perfectă de a organiza o petrecere fastuoasă într-un cămin de bătrâni.

Nici excursiile nu ar trebui să lipsească de pe lista de activități recreative dintr-un cămin de bătrâni. O activitate în aer liber, în afara localității este mai mult decât benefică pentru moralul vârstnicilor. Drept urmare, un cămin de bătrâni trebuie să se asigure de faptul că aceste activități nu vor lipsi.

Camin Banciu