Camin Banciu

Persoanele în vârstă se pot bucura de mai multă autonomie sau independență cu ajutoul terapiei ocupaționale? Cel puțin așa confirmă cele mai recente studii care au observat efectele acestei acestei abordări nemedicamentoase pentru persoanele cu diferite afecțiuni, demență sau maladia Alzheimer.

În mod concret, terapia ocupațională constă în stimularea anumitor activități ale persoanelor bolnave sau în menținerea autonomiei lor într-o manieră securizată și eficientă, ținându-se cont de obiceiurile lor de viață, dar și de mediul lor.

Socializarea, indispensabilă pentru starea de bine a persoanelor din căminele pentru bătrâni

Rolul căminelor de bâtrâni nu a fost niciodată atât de important și de complex ca și în zilele noastre. Astfel că, aceste stabilimente își dublează eforturile atunci când vine vorba despre a furniza rezidenților un cămin agreabil și confortabil.

Și totuși, nu este mereu ușor să se răspundă așteptărilor persoanelor în vârstă și apropaților lor. Focalizându-se asupra nevoilor în ceea ce privește îngrijirile și confortul, numeroase cămine pentru bătrâni ajung să neglijeze aspectul emoțional care are un loc foarte important asupra mediului în care trăiesc persoanele în vârstă. Emoțiile sunt mai puțin tangibile și mai dificile de stăpânit. Din aceste motive, căminele pentru bâtrâni ar trebui să încerce să diferențieze și să amelioreze într-o manieră cât mai notabilă experiența rezidenților și a familiilor lor.

În cazul bătrânilor, un regim alimentar sănătos poate întări sistemul imunitar și să promoveze sănătatea oaselor, făcându-i mai puțin sensibili la boli. În plus, aceștia nu riscă să sufere răni grave în cazul în care cad, ceea ce poate duce la o pierdere a autonomiei.

Alimentația seniorilor este o alimentație relativ echilibrată, rezultatul unor obiceiuri bune adoptate de-a lungul întregii vieții. Cu toate acestea, începând cu vârsta de 65 de ani, nevoi speciale încep să își facă apariția, nevoi care trebuiesc îndeplinite pentru a asigura o bună funcționare a organismului. Aporturi suplimentare de fier și de magneziu permit încetinirea procesului de îmbătrânire.

Camin Banciu