Socializarea, indispensabilă pentru starea de bine a persoanelor din căminele pentru bătrâni

socializare batraniRolul căminelor de bâtrâni nu a fost niciodată atât de important și de complex ca și în zilele noastre. Astfel că, aceste stabilimente își dublează eforturile atunci când vine vorba despre a furniza rezidenților un cămin agreabil și confortabil.

Și totuși, nu este mereu ușor să se răspundă așteptărilor persoanelor în vârstă și apropaților lor. Focalizându-se asupra nevoilor în ceea ce privește îngrijirile și confortul, numeroase cămine pentru bătrâni ajung să neglijeze aspectul emoțional care are un loc foarte important asupra mediului în care trăiesc persoanele în vârstă. Emoțiile sunt mai puțin tangibile și mai dificile de stăpânit. Din aceste motive, căminele pentru bâtrâni ar trebui să încerce să diferențieze și să amelioreze într-o manieră cât mai notabilă experiența rezidenților și a familiilor lor.

Relațiile persoanelor în vârstă cu cei care îi îngrijesc sau cu cei cu care împart viața de zi cu zi sunt indispensabile pentru starea lor de bine. Aceste legături trebuie să existe între fiecare dintre părți: vor ajuta foarte mult bătrânii să socializeze (jocuri de societate, lectură, excursii), program dedicat pentru vârstnicii cu Parkinson sau Alzheimer, organizarea de evenimente pentru ziua de naștere, etc.

Promovarea bunelor practici

Pentru ca fiecare să își poată exercita profesia, să beneficieze de practici adecvate și astfel să-și conceapă o viață cotidiană socială, iată câteva recomandări:

  • facilitarea relațiilor dintre rezidenți în viața de zi cu zi,
  • conectarea rezidenților ca parte a activităților de divertisment,
  • implicarea tuturor profesioniștilor în viața socială a rezidenților,
  • promovarea menținerii relațiilor dintre rezidenți și cei dragi,
  • acordarea unui loc important rudelor în însoțirea rezidentului,
  • dezvoltarea altor forme de participare colectivă formală,
  • încurajarea participării rudelor,

Pentru a se favoriza socializarea și a se dinamiza viața zilnică a rezidenților dintr-un cămin de bătrâni, se pot propune mai multe activități:

  • se pot organiza cercuri de lectură
  • se pot organiza excursii
  • petreceri la zile de naștere și multe altele.

Fiecare rezident trebuie să se simtă important și este primordial să se faciliteze integrarea tuturor și lupta contra solitudinii.

Cu cât o persoană în vârstă va pariticipa în mod regulat la unele activități de socializare, cu atât posibilitățile de a avea o bună dispoziție și o stare de bine sunt mai ridicate.

Este deci important de subliniat beneficiile implicării sociale, adică participarea la activități semnificative și menținerea relațiilor personale, asupra bunăstării emoționale și mentale a unei persoane. Acesta este un factor cheie pentru a rămâne sănătos la vârste înaintate. Mai mult, numeroase studii arată că menținerea unei vieți sociale active le permite seniorilor să-și vadă riscul de depresie și dizabilitate scăzând, pe lângă îmbunătățirea sănătății lor cognitive.

Cu ajutorul activităților de socializare, rezidenții se pot bucura de o mai bună calitate a vieții, se va crea un mediu mai familial, se va ameliora starea de bine și programul din fiecare zi va fi unul mai dinamic și mai frumos.

Camin Banciu