Persoanele în vârstă se pot bucura de mai multă autonomie sau independență cu ajutoul terapiei ocupaționale? Cel puțin așa confirmă cele mai recente studii care au observat efectele acestei acestei abordări nemedicamentoase pentru persoanele cu diferite afecțiuni, demență sau maladia Alzheimer.
În mod concret, terapia ocupațională constă în stimularea anumitor activități ale persoanelor bolnave sau în menținerea autonomiei lor într-o manieră securizată și eficientă, ținându-se cont de obiceiurile lor de viață, dar și de mediul lor.
În practică, medicul este cel care prescrie această terapie și profesioniștii din domeniul sănătății – ergoterapeuți și fizioterapeuți intervin concentrându-se asupra lucrurilor pe care le pot face persoanele care urmează terapia. În acest fel, persoanele în vârstă vor reuși să gestioneze mai ușor căzăturile, vor reuși să evite accidentările și vor reuși mai ușor să aibă grijă de ei în viața de zi cu zi.
Dar în același timp, pot relaționa mai bine cu persoanele care au grijă de ei pot să aibă o mai bună stare de spirit și chiar își pot îmbunătăți și memoria.
De asemenea, terapia ocupațională este cea care propune un tip de tratament terapeutic care poate ajuta persoanele în vârstă să facă față provocărilor pe care le pot întâlni odată cu înaintarea în vârstă. Se fac cu ajutorul acesteia unele ajustări care îi vor ajuta să continue să trăiască cea mai frumoasă viață, cultivând în același timp independența lor.
Ergoterapia, o formă a terapiei ocupaționale și alte terapii ocupaționale precum ludoterapia și terapia educațională sunt deci extrem de importante pentru vârstnici. Este cel mai bun tratament terapeutic care va ajuta oamenii să continue să traiască din plin, într-o manieră independentă, întărind capacitatea lor de a duce la bun sfârșit sarcinile zilnice.
Este axată pe activitățile pe care persoana în vârstă vrea să le ducă la bun sfârșit. Scopul ergoterapiei este de a ajuta oamenii să ajungă la o mai bună autonomie, scăpând de unele lacune fizice și practicând în același timp modificări din mediul acestora.
Intervențiile vizează deci să dea ocaziile celor mai în vârstă să poată să profite din plin de viața lor cu un sentiment de autonomie și de împlinire. În căminele pentru bătrâni personalul acordă o atenție deosebită și încurajează permanent rezidenții în diverse activități.
Fiecare persoană în vârstă are propriul său context, nevoile sale și provocările sale. Iată câteva exemple de aspecte ale vieții unei persoane mai în vârstă de care se poate ocupa un ergoterapeut.
Prevenirea căderilor
Căderile sunt principalele cauze de răniri la persoanele mai în vârstă. Un ergoterapeut poate propune astfel cele mai bune practici sau strategii care pot preveni căderile.
Activitățile zilnice
Ergoterapeutul îl poate ajuta pe adultul în vârstă să dezvolte modalități mai ușoare de a îndeplini sarcinile zilnice care au devenit mai dificile în timp. Printr-o varietate de ajustări, strategii și practici orientate către obiective, ergoterapia poate ajuta adultul în vârstă să continue să se îmbrace și să se hrănească, să se deplaseze, să aibă grijă de casă sa sau să participe la activități sociale.
Sănătate mintală
Tratamentul de ergoterapie poate avea un efect semnificativ asupra sănătății mintale a seniorilor. Ei simt un sentiment de independență, autonomie și împuternicire care sunt foarte satisfăcătoare și importante pentru sănătatea lor mintală.
Terapia ocupațională poate ajuta persoanele în vârstă să reducă anxietatea asociată cu dificultățile în îndeplinirea sarcinilor zilnice pe cont propriu.
Mobilitate
Un ergoterapeut poate ajuta, de asemenea, la determinarea nevoilor de ajutor pentru mobilitate ale unui senior. În același timp, acesta poate ajuta familia și îngrijitorii să găsească modalități bune de a ajuta seniorul în călătoriile sale.
Exercițiile, dar și tehnicile de reabilitare folosite sunt cele mai potrivite pentru autonomia mișcării, pentru dexteritate și pentru forța organismului în general.