Batrana ingrijind gradinaActivitatea fizică este foarte recomandată pe tot parcursul vieții noastre. Dar este cu atât mai mult atunci când îmbătrânești, când devii un cetățean în vârstă. Iar dacă ai norocul de a avea o stare de sănătate bună, petrecerea timpului în grădină, înfrumusețarea acesteia sau îngrijirea unei grădini de legume este o ocupație foarte sănătoasă, atât din punct de vedere mintal, cât și fizic.

În oraș sau la țară, pe o terasă sau un balcon, pe o parcelă mai mare sau pe un balcon, grădinăritul oferă numeroase beneficii persoanelor în vârstă. Virtuțile terapeutice ale acestei activități mai blânde și mai stimulante sunt numeroase pentru seniori mai ales atunci când sunt reunite toate condițiile pentru ca această activitate să se desfășoare în deplină siguranță. Multe dintre căminele pentru bătrâni oferă posibilitatea rezidentilor de a practica îngrijirea unei grădini ca terapie și pentru cei pasionați de plante.

Care sunt beneficiile aduse de grădinărit pentru persoanele în vârstă?

Atunci când persoanele în vârstă au grijă de plante, au grijă și de propria persoană. Iată deci care sunt principalele beneficii ale acestei activități:

Grădinăritul poate reduce stresul și anxietatea

Ce poate fi mai plăcut sau mai relaxant decât grădinăritul? Este o activitate sinonimă cu calm și seninătate. Grădina este o veritabilă oază de pace unde bătrânii pot să uite de probleme sau de griji. Iar numeroase studii au ajuns la concluzia că această activitate poate reduce stresul și anxietatea. Dacă vor întreține grădina zi de zi, vor vedea cum evoluează grație îngrijirii pe care o aduc, un lucru extrem de valorizant pentru aceștia. Grădinăritul este deci un excelent remediu contra depresiei. O activitate care le permite în același timp să profite de o pauză relaxantă, favorizând stima de sine.

Grădinăritul vine cu un plus de forță și de longevitate

Întreținerea grădinii necesită puțină forță, dar este o activitate care ameliorează capacitățile de rezistență și de anduranță, diminuând în același timp și riscurile de accidente vasculare cerebrale. Dar, asta nu este toul, grădinăritul implică și mișcare, este excelent pentru a lupta contra osteoporozei. Se efectuează unele activități tonifiante, care pot stimula mușchii, întăresc oasele și articulațiile.

Grădinăritul este excelent pentru stimularea intelectuală

Grădinăritul le permite persoanelor în vârstă să efectueze sarcini diferite, un lucru care duce și la stimularea capacităților intelectuale. Toate aceste activități legate de grădinărit necesită o atenție sporită la detalii, bună organizare și o investiție consecventă. Un lucru care întreține capacitățile intelectuale.

Dar, în același timp, grădinăritul este o excelentă oportunitate de a stimula toate simțurile: privirea, mirosul, atingerea sau gustul.

Grădinăritul  este benefic din toate punctele de vedere

Grădinăritul este o activitate fizică extrem de plăcută, cu atât mai mult în lunile mai calde. Fără să ne dăm seama, grădinăritul poate îmbunătăți mobilitatea și flexibilitatea. Forța și rezistența pot fi, de asemenea, îmbunătățite, iar riscul de osteoporoză poate fi redus prin grădinărit.

Din punct de vedere psihologic, grădinăritul permite petrecerea timpului în aer liber, în contact cu natura și, astfel, să crești nivelul de bunăstare, să te relaxezi și să reduci nivelul de stres. Astfel, dacă există posibilitatea, este indicat sa le recomandăm și să ne încurajăm bunicii să-și îngrijească propria grădină.

În plus, dacă cultivi o grădină cu fructe și legume, grădinăritul îți va permite să te bucuri de produse proaspete de calitate.

Prin grădinărit, persoanele în vârstă se simt din nou conectate la lume, în armonie cu natura. Le deschide ochii asupra lor, îi face să se simtă parte a unui întreg și alungă singurătatea.

Este o oportunitate de a îmbunătăți echilibrul interior.