Regim alimentar batraniÎn cazul bătrânilor, un regim alimentar sănătos poate întări sistemul imunitar și să promoveze sănătatea oaselor, făcându-i mai puțin sensibili la boli. În plus, aceștia nu riscă să sufere răni grave în cazul în care cad, ceea ce poate duce la o pierdere a autonomiei.

Alimentația seniorilor este o alimentație relativ echilibrată, rezultatul unor obiceiuri bune adoptate de-a lungul întregii vieții. Cu toate acestea, începând cu vârsta de 65 de ani, nevoi speciale încep să își facă apariția, nevoi care trebuiesc îndeplinite pentru a asigura o bună funcționare a organismului. Aporturi suplimentare de fier și de magneziu permit încetinirea procesului de îmbătrânire.

Calciul este deosebit de important

În cazul în care calciul lipsește din alimentația zilnică a seniorilor, acest lucru poate duce la creștere sensibilității la osteoporoză ceea ce fragilizează oasele și sporește probabilitatea unei căderi, drept urmare, a fracturii osoase.

Includeți proteinele în alimentația de zi cu zi

Proteinele întăresc sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, reduc riscul de a răci sau de a suferi de alte afecțiuni specifice sezonului rece. La o persoană în vârstă o simplă răceală poate cauza alte probleme.

Reducerea însă nu eliminarea totală a grăsimilor din alimentație

Materiile grase nu ar trebui excluse total din alimentația seniorilor deoarece se dovedesc a fi, la orice vârstă, o sursă prețioasă de energie. Se recomandă reducerea grăsimilor însă nu eliminarea lor definitivă.

Includerea fibrelor în alimentație

Pentru a nu suferi de constipație, persoanele în vârstă, în special cele care o o mobilitate redusă au nevoie de surse de fibre precum fructe sau legume.

Regimul alimentar pentru bătrâni în practică:

  • 3-4 produse lactate pe zi: iaurt, lapte, brânză...surse de calciu și de proteine albe. Dacă brânza și iaurturile nu sunt pe placul tău, gândește-te la alte preparate pe bază de lapte.
  • Carne, pește, ouă: o dată sau de două ori pe zi. Aceste alimente conțin proteine animale de foarte bună calitate, esențiale pentru a păstra masa și forța musculară precum și numeroase vitamine. Dacă carnea și peștele nu sunt pe placul tău, proteinele pot fi conferite și de alte animale dar care pot fi combinate pentru a conferi proteine de calitate satisfăcătoare. Exemplu: cereale+ legume uscate (orez, fasole roșie) sau cereale+ produse lactate (orez cu lapte, paste cu brânză).
  • Fructe și legume: crude sau gătite, proaspete, congelate, sub toate formele. Sunt o excelentă sursă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. În cazul în care există probleme cu digestia, consumă-le în cantități mai mici la fiecare masă.
  • 1,5 – 2 litri de apă pe zi, adică 8-10 pahare pe zi. Persoanele în vârstă ar trebui să consume apă în mod regulat, fără să aștepte să li se facă sete pentru a bea apă. Setea este din ce în ce mai puțin perceptibilă odată cu înaintarea în vârstă. În plus, setea este deja un semn de deshidratare.

Unele alimente sunt de evitat...

Bătrânii fac parte din populația considerată fragilă și sunt mai expuși riscurilor unei infecții alimentare. Pentru a preveni aceste riscuri unele alimente sunt de evitat:

  • Mezelurile fierte care necesită păstrarea la rece;
  • Carnea crudă sau gătită foarte puțin;
  • Laptele crud și brânza pe bază de lapte crud;
  • Ouăle crude și produsele pe bază de ouă crude sau gătite insuficient;
  • Peștele crud (sushi, sashimi) și peștele afumat;

O alimentație echilibrată este obligatorie

Înaintând în vârstă trebuie să  mizăm pe o alimentație echilibrată. Important este să reușești să echilibrezi aporturile și cheltuielile energetice. O modalitate simplă de a controla acest lucru este să te cântărești în fiecare lună. În plus, o alimentație echilibrată participă la prevenirea unui număr mare de boli (diabet, boli cardiovasculare, cancer, osteoporoză, oboseală).